Rolul dulciurilor în alimentația sănătoasă

Unul din avantajele forte ale serviciului nostru este posibilitatea de a examina practic orice tip de excepţii. Putem ține cont de faptul că în copilărie ai mâncat prea multă ceapă, ești alergic la citrice sau copilul dvs. nu iubește cum arată ardeiul gras și trebuie să-l camuflăm.

Neapărat întrebăm în timpul consultației telefonice despre toate aceste nuanțe și excepții.
Adesea la această întrebare mulți spun ferm: „excludeți dulciurile!” sau mai puțin hotărât: „probabil, trebuie să excludem dulciurile, nu-i așa?”.

Așadar, în acest caz ne confruntăm cu un stereotip răspândit pe larg: pentru a slăbi este necesar de a exclude dulciurile și în genere acestea nu se înscriu în viziunea oamenilor despre alimentația sănătoasă.

Să vedem în continuare dacă există un grăunte de adevăr în această afirmație.
În primul rând, dulciurile diferă între ele. Zahărul praf, eclerele și alte prăjituri nu pot fi comparate cu mierea, ciocolata neagră sau cu fructele uscate, cu toate că toate fac parte din categoria dulciurilor. Care este deosebirea dintre ele?

În primul rând, totul este otravă, importantă este doza. Nu este vorba despre ce și cât mâncăm, dar în ce cantitate, cu ce periodicitate, la ce oră a zilei, în combinație cu ce produse.

Care sunt dezavantajele dulciurilor? În primul rând, acestea constau în mare parte din carbohidraţi, care de obicei se numesc „rapizi”. Adică, astfel de produse au un indice glicemic înalt. IGI este un indicator, care determină rata de creștere a nivelului de glucoză (zahărului) în sânge după consumarea unui produs, bogat în carbohidrați. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai rapid zahărul din produs ajunge în sânge și cu atât mai fulgerătoare va fi reacția organismului prin secreția de insulină.

Când într-un interval scurt de timp în sânge ajunge o cantitate mare de zahăr, organismul nu reușește să-l utilizeze pentru necesităţile sale și face rezerve depunându-l sub formă de grăsimi. Este o descriere simplificată, dar care redă bine esența: energia neconsumată (carbohidraţii sunt sursa principală de energie a organismului) trebuie depozitată undeva.

Iată de ce persoanele care vor să slăbească exclud din alimentație așa-numiții carbohidraţi „rapizi”. Nu este neapărat să-i excludem, ci să înțelegem când anume trebuie consumați.

Dulciurile își au locul în alimentație. Bineînţeles, există contraindicaţii, cum ar fi diabetul sau alte tulburări. Însă dacă nu există contraindicații medicale, atunci dulciurile sunt binevenite. Creierul le adoră, el fiind consumatorul principal din corpul nostru. Spre deosebire de mușchi, el funcționează necontenit, zi și noapte, respectiv va găsi mereu pe ce să consume caloriile „rapide” (firește dacă nu sunt prea multe).

La fel de important este faptul că dulciurile asigură buna dispoziţie. Ciocolata (mai exact cacao) stimulează activitatea creierului, secreția de endorfine (hormonul bucuriei) și îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. De ce să te privezi de aceste beneficii?

Apropo, nu toate dulciurile constituie carbohidraţi rapizi. De exemplu, indicele glicemic al ciocolatei amare este de numai 25 de unități. Este de două ori mai puţin decât la hrişcă!

Aşadar, cum ar trebui să consumăm dulciurile?
Ele trebuie incluse în mesele din prima jumătate a zilei - perfect la micul dejun sau la gustarea de dimineaţă. Într-adevăr, după amiază ar fi bine să ne abținem de la ele, dacă scopul este de a scăpa de kilogramele în plus. Respectând această regulă, îi vei oferi organismului posibilitatea de a utiliza carbohidrații rapizi, deoarece la începutul zilei ești activ, sistemul nervos central funcționează de zor, faci mai multă mișcare decât seara, când organismul începe să se pregătească de culcare, încetinind metabolismul.

Bineînțeles, o masă aparte nu trebuie să fie alcătuită doar din ciocolată, în timp ce un desert, bogat în toate cele trei macroelemente (proteine, grăsimi și carbohidrați) poate constitui gustarea de dimineață, fiind tocmai potrivit pentru ceai. De exemplu, avem în rațiile noastre alimentare produse de patiserie, câteva feluri de granola și cramble — toate sunt feluri de mâncare destul de dulci, dar își au locul potrivit în dietă.

Nu este dăunător consumul de dulciuri, ci anume abuzul și consumul la ore nepotrivite. Fiind consumate în cantități moderate (ca orice alte produse) și la momentul potrivit — cu siguranță nu vor dăuna, ba chiar au anumite beneficii.
Nu te priva de această bucurie, cu atât mai mult în procesul de slăbit!

Made on
Tilda