Nu evita alimentele calorice

De multe ori, consultând clienții, aceștia spun că au exclus produsele calorice din alimentație pentru că acestea "îngrașă". Este o viziune limitată, care nu duce la nimic bun, în afară de renunțarea la bucatele preferate. Să analizăm de ce aceasta este o afirmație preconcepută.

În primul rând, ce înseamnă "produse calorice". De fapt toate alimentele au un anumit aport de calorii, de aceea prin produse calorice se subînțeleg anume cele, care calorigene sau cu un conținut înalt de calorii, având valoarea energetică de peste 400 kcal. La această categorie sunt atribuite: zahărul, ciocolata, halvaua (practic toate dulciurile), nucile și semințele, slănina, untul, maioneza și alte alimente.

Unii încearcă să excludă produsele cu o valoare energetică mai mare de 300 kcal, privându-se de dulciuri și ingrediente grase și practic de toate cerealele și leguminoasele. Bineînţeles, excluderea lor (și a oricăror produse) nu ajută la corectarea greutății, dacă nu se ține cont de o serie de parametri mai importanți: norma zilnică de calorii, numărul și ora meselor, echilibrul de proteine și grăsimi pe parcursul zilei și regimul de somn.

Desigur, trebuie să existe o măsură în toate - alimentația nu poate să fie constituită doar din tort și slănină. Însă nu trebuie să excludem produsele cu valoare energetică înaltă, ci pe cele mai puțin sănătoase, la care se atribuie majoritatea dulciurilor din vânzare, maioneza, margarina, salamurile, fast-food-ul etc.

Alimentele calorice ar putea fi foarte benefice. De exemplu, ciocolată amară (neagră) încetinește procesul de îmbătrânire, îmbunătățește memoria și menține sănătatea creierului, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce nivelul de colesterol rău în sânge etc. Dar aceasta are peste 500 kcal!

Se recomandă de a le include în alimentație, doar dacă nu suferi de intoleranță la ele sau îți sunt contraindicate de medic.

Dar nu uita că ele trebuie să se încadreze în norma zilnică - se recomandă de a le consuma la primele două mese, până la prânz. Astfel, organismul va avea posibilitatea să le valorifice în restul zilei.
În ce cantități pot fi consumate? Aceasta se calculează la fel ca și cantitatea celorlalte produse - conform normei zilnice de calorii.

Dacă ești în proces de slăbit, de exemplu trebuie să te încadrezi în limitele a 1400 kcal, având 5 mese pe zi, atunci consumul de calorii la fiecare masă trebuie să fie de circa 280 kcal (1400/5). Anume în aceste limite trebuie să se înscrie toate produsele unei mese. De exemplu, dacă la micul dejun din fulgi de ovăz dorești să adaugi 10 grame de ciocolată neagră, pur și simplu ține cont de valoarea energetică a ei. Întrucât 10 g asigură un aport de 50 kcal, atunci fulgilor de ovăz le revin 230 kcal. Acesta echivalează cu 65 g de fulgi de ovăz uscați - o porție destul de bună.

Semințele, nucile și uleiurile sunt la fel de benefice, dar nu uita că sunt produse cu valoare energetică înaltă. Cu toate acestea, ele trebuie să fie de nelipsit în alimentație - fără grăsimi organismul nu va funcționa în mod normal. Pur și simplu ține cont de conținutul caloric al lor atunci când alcătuiești meniul.
Începând să corectezi greutatea, în general, adaptează rația și obiceiurile alimentare, nu doar exclude anumite produse, lipsindu-te de dulciuri și de alte feluri de bucate preferate doar pentru că sunt mai calorice decât țelina.
Made on
Tilda