Fii sănătos: sarmale în loc de sushi

Cum crezi ce bucate sunt mai sănătoase - quinoa cu somon sau mămăligă cu crap copt? Datorită PR-ului, quinoa și somonul sunt mediatizate pe larg, costă mult mai scump, iar imaginile de pe Instagram cu mămăliguță vor aduna mai puține like-uri. Dar dacă ne aprofundăm în teoria nutriției și studiem recomandările OMS, atunci din punctul de vedere al sănătăţii, practic nu există diferență între ele.

Mai mult decât atât, după unii parametri, somonul cu quinoa au mai puține avantaje. De exemplu, cel mai probabil se va folosi somon congelat, în timp ce crapul este proaspăt. Totodată, quinoa ar putea să provoace reacții alimentare imprevizibile, dacă veți consuma acest produs prima dată.

În genere, alimentația „sănătoasă” este o noțiune evazivă. Unii alcătuiesc lista produselor „dăunătoare” și le exclud cu desăvârșire din alimentație, alții consideră că cu cât mai multe legume se regăsesc în meniu cu atât mai bine, în timp ce altă categorie de oameni sunt de părere că cu cât produsul este mai scump, cu atât este și mai sănătos. Unii renunță la dulciuri și copturi, iar alții la carne, să nu uităm și de adepții dietei crudivore. Există numeroase teorii în privința alimentației sănătoase. Dar și mai multe confirmări sau infirmări ale acestor teorii.

Așadar, pe cine credem? Alegerea îți aparţine. Noi preferăm să ne conducem de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și de teoria generală a consumului caloric. Conform acestor recomandări, alimentația sănătoasă constituie o serie de măsuri și adaptări a rației alimentare. Dar să le analizăm pe fiecare în parte.

Produse sănătoase
Ce este mai sănătos țelina sau slănina? La prima vedere răspunsul este evident. Dar să ducem situația până la absurditate ca să oferim un răspuns cât se poate de desfășurat. Dacă vă veți alimenta DOAR cu țelină, organismul va avea de suferit, deoarece el are nevoie în egală măsură de grăsimi și proteine. Pentru a obține numărul zilnic de calorii din țelină, va trebui să mestecați țelină de dimineață până seara.

Dacă vei consuma DOAR slănină, la fel vei dăuna organismului pentru că în afară de grăsime, el are nevoie de proteine și carbohidraţi. Va fi mult mai simplu de a acumula norma zilnică de calorii din slănină, iată de ce probabil vei trăi mai mult decât doar consumând țelină. Însă nici în primul, nici în al doilea caz, nu vei fi mai sănătos. În schimb combinația de pâine neagră cu o feliuță de slănină și salată verde de țelină constituie o masă absolut sănătoasă.

Cum putem înțelege că un produs este mai sănătos? Să pornim de la lucruri evidente. Termenul de valabilitate și prospețimea produsului sunt primul și cel mai important criteriu.

OMS recomandă de a utiliza produse autohtone, specifice regiunii. Organismul nostru va reacționa mult mai bine la hrișcă sau crupe de porumb, decât la quinoa sau semințe de chia pentru că de sute de ani strămoșii noștri au mâncat hrișcă și mămăligă. Și dimpotrivă în America de Sud, experții le recomandă oamenilor să consume chia și quinoa, dar nu hrișcă. Fiecare cultură, fiecare tract digestiv are nevoie de bucătăria sa specifică.

Măsură
Dacă nu ai contraindicații medicale sau prescripția de a respecta o anumită dietă sau ți s-a interzis consumul anumitor produse, atunci medicii recomandă de a limita consumul unor produse. Anume de a limita, dar nu de a le exclude cu desăvârşire.

De exemplu, dacă toată te alimentezi echilibrat și sănătos, iar duminică mănânci cartofi pai cu maioneză și Cola, nu vei deveni diabetic, nu vei avea ulcer sau nivel înalt de colesterol. Mai mult decât atât, dacă ți-ai dorit mult cartofi pai, i-ai mâncat fără remuşcări și ai primit satisfacţie, beneficiile pentru sistemul nervos central vor compensa cu vârf şi îndesat bucatele „nesănătoase”. Însă dacă aceștia vor deveni hrana ta de zi cu zi, atunci organismul nu-ți va mulțumi.

Diversitate
Să revenim la exemplul cu slănina și tulpinile de țelină. Acesta este un exemplu de monodietă, atât de populare pentru slăbit. Unii consideră că este o idee bună de a ține cură de slăbit doar cu hrișcă și chefir sau ținând dietă pe bază de proteine. Este un plan bun doar dacă scopul este să slăbești pentru nuntă, dar nu să-ți menții sănătatea.

Facem apel din nou la specialiștii OMS, care afirmă că din alimentație nu trebuie să lipsească produse de toate tipurile: cereale, fructe, legume, nuci, semințe, produse lactate, ouă, carne, pește, verdeață. Nu neapărat scumpe și la modă. Hrișca, crapul și salată de varză practic nu sunt cu nimic mai prejos decât tăițeii de sticlă cu calmari și avocado.
Dar e mult mai gustos și interesant să ai o alimentație diversă. Astfel vei aproviziona organismul cu un spectru mai larg de elemente.

Proporții
Conform teoriei generale a nutriției calorice, fiecare dintre noi are nevoie de o anumită cantitate de calorii pe zi. Norma zilnică diferă în funcție de parametri și de scopul urmărit. Totodată este necesar de a respecta proporția de proteine, grăsimi și carbohidrați.

Aceasta depinde de vârstă, de tipul de activitate, de excesul de greutate, de nivelul de activitate fizică și de alți factori. De remarcat faptul că în alimentația unui om sănătos trebuie să se găsească loc și pentru dulciuri - pur și simplu ne-am obișnuit cu dulciuri nu prea sănătoase, dar există și altele mai puțin dăunătoare. Fiind consumate la o anumită oră a zilei și în cantități echilibrate, dulciurile nu dăunează siluetei și vor asigura buna dispoziţie.

O altă greșeală răspândită pe larg în rândul specialiștilor incompetenți, care alcătuiesc rația alimentară pentru clienții lor este cantitatea nejustificată de proteine din alimentația zilnică în detrimentul grăsimilor și a carbohidraților. Persistă conceptul eronat că acest tip de alimentație este „dietetic”, dar de fapt pur și simplu complică activitatea organismului, impunându-l (în special ficatul) să funcționeze mai intensiv, având insuficienţă de carbohidraţi, consumând energie din proteine (proces numit gluconeogeneză). Dar de ce să ne punem organismul într-o astfel de situație, când mereu sursa principală de energie pentru noi au fost carbohidraţii? Nu ducem lipsă de ei - se găsesc în produse ieftine: orez, paste, hrișcă, fulgi de ovăz etc.

Aşadar, să facem un rezumat. Alegerea corectă a produselor și reducerea la nivel minim a celor „dăunătoare” nu este singurul lucru de care trebuie să ne conducem atunci când alcătuim rația alimentară. Este la fel de important de a ține cont de numărul de mese, de cantitatea și echilibrul proteinelor și carbohidraților pe parcursul zilei, de ora meselor, de conținutul caloric al dietei zilnice și al fiecărei mese în parte. Anume echilibrul dintre toți parametrii stă la baza alimentației sănătoase.

De remarcat că în această listă nu figurează costul produselor. Bineînţeles, cu toții dorim să ne alimentăm cu produse de calitate și uneori prețul denotă calitatea înaltă a produsului, însă mai des produsul este scump doar pentru că a ajuns pe rafturile magazinelor din alt capăt al lumii prin douăzeci de intermediari.

O alimentație sănătoasă și echilibrată poate fi alcătuită din produse ieftine, cu care suntem obișnuiți. Trebuie doar să cunoaștem și să aplicăm principiile la alcătuirea rației alimentare.
Made on
Tilda