Există viață după ora 18:00?

Nu voi mânca după ora 18:00 ca să nu mă îngraș, aceasta este una din convingerile preconcepute răspândite pe larg. Se vehiculează că tot ce se consumă după ora 18:00 se depune pe șolduri. Este o idee eronată, cu efect exact invers. Pentru a scăpa de depunerile de grăsimi este necesar de a accelera metabolismul. Acest lucru se poate realiza prin creșterea numărului de mese pe zi și reducerea volumului acestora. Cu cât mai des ne vom alimenta (firește în cantitățile necesare), cu atât mai bine organismul va consuma resursele consumate la masa anterioară.

Dar să revenim la concepția greșită. Un simplu calcul. Să admitem că la ora 18:00 ai luat ultima masă a zilei. Cu siguranță până a merge la culcare (la 22:00-23:00, iar la alții și mai târziu) organismul va flămânzi pentru că va sta 4-6 ore fără un nou aport de energie. Dar noi mergem la culcare și îl privăm de nutriție pentru 9 ore. Astfel între ultima masă de seară și micul dejun în ziua următoare se creează o pauză de 14-15 ore, ceea ce echivalează cu 2/3 din zi. Prin urmare, alimentăm organismul doar în decurs de 1/3 din zi, iar în restul timpului el este nevoit să îndure foame și să existe în regim de economisire strictă a resurselor. În acest caz, organismul declanșează regimul de economisire a energiei și încetinește toate procesele metabolice pentru a supraviețui în condiții de insuficiență de hrană. În consecinţă, în loc de a accelera metabolismul, obținem efect invers - încetinirea lui. Iată de ce este absolut necesar de a ne alimenta pe tot parcursul perioadei de veghe, cu porții mici și mai des de 3 ori pe zi (pentru a slăbi - de 5 ori).

De asemenea, este important să înțelegem că această recomandare (de a nu mânca după ora 18:00) este absolut inadmisibilă și din considerentul că fiecare din noi are propriul regim de somn. Cineva merge la culcare la ora 21:00 și se trezește la 4:30, alții se culcă la miezul nopții și se ridică din pat la ora 9, iar unii lucrează pentru companii din străinătate, de aceea stă în fața calculatorului până la ora 3-4 dimineața, apoi dorm până la ora 1 ziua. Atunci de ce cu toții să mănânce doar până la ora 18:00? Este evident că această regulă strictă nu poate fi aplicată tuturor.

Regimul alimentar nu este singurul factor. La fel de important este de a ține cont de norma de calorii, de raportul de proteine și carbohidrați pe parcursul zilei și de mărimea porției. Însă regimul corect și rațional este una din cele mai importante componente ale slăbirii sănătoase.

Nu ezita să mănânci după ora 6, 7 seara, ba chiar după miezul nopții. Ultima masă a zilei se recomandă cu 1,5-2 ore înainte de somn. Așadar, dacă mergi la culcare la ora 2 noaptea, atunci ia ultima masă în jurul orelor 0:00-0:30. În cazul tău aceasta este perioada de veghe și corpul are nevoie de nutriție ca și în oricare perioadă a zilei când ești activ.

Apropo, dacă nu mănânci după ora 18:00, mergi la culcare aproape de miezul nopții și nu ai senzaţia de foame înainte de somn, cel mai probabil, ar fi bine să accelerezi metabolismul, indiferent de faptul dacă ai sau nu exces de greutate.
Dacă ai kilograme în plus, trebuie să știi că dacă mergi la culcare pe stomacul gol, atunci organismul va intra în regim drastic de economie. În timp ce noi dormim, organismul funcționează - face ordine și „îndepărtează” lacunele din timpul zilei. Pentru aceasta are nevoie de energie - până la 50 kcal pentru fiecare oră de somn.

Ia aminte: foamea (ca și abuzul de mâncare) este dușmanul slăbirii sănătoase. Ultima masă trebuie să fie cu 1,5-2 ore înainte de somn.
Made on
Tilda