De ce trebuie să respect orarul meselor?

Pentru a te alimenta echilibrat și rațional, este necesar de a respecta o serie de factori: valoarea energetică generală a rației alimentare, a fiecărei mese în parte, numărul de mese pe zi, raportul de proteine și carbohidraţi pe parcursul zilei. Un alt factor important este regimul. Adică, orarul meselor. Nici unul din parametrii enumerați mai sus nu prevalează asupra celorlalți, toți trebuie respectați, altfel efectul va fi mai puțin pronunțat sau în genere nu va fi vizibil.

Dar de ce este atât de important de a respecta regimul și de a ne strădui să ne alimentăm la aceeași oră?
Corpul nostru este rațional, percepe și reacționează la orice acțiuni sistematice. În procesul de corectare a greutății este necesar de a accelera metabolismul. Aceasta se realizează pe două căi: regim alimentar și efort fizic. Știind că mesele urmează la aceeași oră, organismul consumă și cedează mai bine energia.

De exemplu, dacă ai avut fulgi de ovăz la micul dejun, organismul va consuma energia, știind că peste 2,5-3 ore îl așteaptă gustarea de dimineață și apoi prânzul, gustarea de după amiază și cina - toate la intervale egale. Încrederea în stabilitate permite de a planifica consumul și de a prognoza aportul de energie. Exact la fel ca și cu salariul: mult mai confortabil este să gestionezi banii, când primim lunar aceeași sumă și la aceeași dată.

Pot fi respectate toate celelalte condiții - numărul de mese, norma zilnică de calorii, valoarea energetică a fiecărei mese în parte, raportul de proteine și carbohidraţi pe parcursul zilei, dar dacă te alimentezi neregulat, la ore diferite, atunci organismul nu înțelege ce vrei de la el. Dacă plus la toate norma de calorii nu este calculată corect sau ora meselor oscilează, atunci rezultatul ar putea să fie nu doar că imperceptibil, dar chiar contrar celui scontat pentru că organismul va economisi tot ce primește, în condițiile în care nu știe când va primi data viitoare nutrienții necesari. La fel cum am fi procedat noi, dacă nu am ști când vom primi următorul salariu - la începutul lunii, la mijloc sau la sfârșitul ei.

Trebuie de menționat că organismul se obișnuiește destul de repede cu regimul alimentar și este receptiv, accelerând procesele metabolice. De obicei, la această etapă deja se ameliorează starea organismului, datorită acestui fapt, înainte de a se declanșa procesul de ardere a grăsimilor.

Să examinăm un exemplu de regim alimentar. El depinde nemijlocit de regimul de somn. De exemplu, mergi la culcare la ora 23:00 și te trezești la 7:00. Prima masă trebuie luată în decurs de o oră după ce te-ai trezit, iar ultima - cu 1,5-2 ore înainte de somn. Celelalte mese trebuie distribuite uniform între micul dejun și cină. Iată cum va arăta orarul meselor:
1. Micul dejun — 8:00
2. Gustarea de dimineață — 11:15
3. Prânzul — 14:30
4. Gustarea de după amiază — 17:45
5. Cina — 21:00

Intervalul dintre mese este de 3 ore și 15 minute.
Se admit mici abateri, în acest caz trebuie să ne orientăm după un interval de 3-3,5 ore între mese ca să nu stai tot timpul cu ochii la ceas.
În general, abordarea sistematică (practic în toate) contribuie la obținerea rezultatului. Să nu credeţi că este suficient doar „de a mânca mai puțin sau „de a mânca fracționat” - este important de a ține cont de toți parametrii și de a respecta regimul.
Made on
Tilda